enREDad@s · El vernissage d’estiu al centre ocupacional 1981

Manuel i Salva

El vernissage, és aquella trobada informal que es fa abans d’inaugurar una exposició i a la que assisteixen els amics. El dijous dia 12, al jardí del centre ocupacional 1981, ens vam trobar els amics dels diferents centres ocupacionals d’Asproseat grup, persones usuàries, professionals i famílies.

Alguns dels assistents, repetim cada any per aquestes dates i visitem aquesta illa verda amagada entre els edificis del carrer mecànica de Barcelona. Arribem a la porta amb aquella curiositat de “a veure quina exposició fan” i cada any ens sorprenen. No només per la gràcia a l’hora de col·locar les obres en l’espai i fer-nos gaudir de les propostes gràfiques, visuals i musicals, sinó també perquè cada any el talent de les persones amb discapacitat llueix més que l’any anterior.

L’equip liderat pel Salvador Selva, director dels centres ocupacionals 1981 i La Marina, treballa per fer emergir les habilitats latents, com si polissin un diamant, per poder apreciar de manera més definida, madura i interessant l’obra dels artistes.

En aquesta edició de l’activitat d’estiu, hem pogut apreciar les instantànies de Juanjo del Río, que afirma que va començar fent fotografies del seu germà. Perd la noció del temps darrere la càmera i ens delecta amb uns retrats propers i sincers de les persones ateses al centre.

El Juanjo del Río no és l´únic cercant l’essència, l’Anna Oliva també ho ha fet amb l’escultura de màscares. L’educadora s’ha centrat en l’experimentació artística i sensorial amb guix per anar creant uns motllos magnífics que reprodueixen les cares de diferents persones del centre ocupacional La Marina.

En José Maria Escobar ens ha sorprès amb un dels seus personatges fantàstics de grans dimensions. Una pintura de 2×2 metres que mostra la seva visió d’un superheroi, en aquest cas l’increïble Hulk.

Igual d’increïbles són les històries que dibuixa en Rubén Vega. Atret pels mitjans de transport, el moviment i les màquines crea petites escenes en què mostra una realitat desconstruïda i envaïda pels mecanismes.

També hem conegut les il·lustracions de Montse Sánchez qui té una sensibilitat especial pels coloms i les gavines. Els seus ocells de traços negres estaven a punt d’alçar el vol i ens convidaven a fer el mateix.

Després de les presentacions dels diferents artistes i les seves exposicions, els ritmes que punxa la Gema Green han fet sortir les ganes de ballar dels assistents. Encara que alguns no ens atrevíssim a mostrar-ho, tots ens movíem per dins, a pas de la música house i fusió que ens oferia en directe la DJ barcelonina.

I per si encara no havíem gaudit prou de les propostes visuals i les instal·lacions que reflexionen al voltant de l’obsolescència programada i la relació entre l’ésser humà i la tecnologia, un grup de persones usuàries i professional ens ha atrapat amb la performance “Desnudémonos” per acabar reafirmant que la veritable essència i l’autenticitat estan despullades de tot artifici.

Compartir:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Actualitat

Altres noticies d'interés

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. connector galetes

ACEPTAR
Aviso de cookies