Què és el sistema PECS per a infants?

Aplicació del sistema PECS a l'Escola Centre Pilot d'Asproseat Grup

Aquest curs 2021-2022, a l’aula Petit Príncep de l’Escola Centre Pilot Sant Just, en aquella que hi ha els més petits, hem continuat introduint l’ús de PECS amb aquells alumnes que necessiten sistemes augmentatius o alternatius de comunicació (SAAC). 

PECS a l’Escola Centre Pilot: sistemes augmentatius o alternatius de comunicació 

PECS és un sistema de comunicació que té com a objectiu principal ensenyar una comunicació funcional tot i que també pot ajudar a desenvolupar el llenguatge oral. S’utilitzen estratègies d’ajuda i de reforçament que promouen la comunicació independent, donant especial importància a la iniciativa i l’espontaneïtat en l’acte comunicatiu. 

Aquest sistema va ser desenvolupat l’any 1985 amb un sistema de comunicació alternativa i augmentativa i que ensenya a nois i noies amb TEA i altres trastorns de comunicació a iniciar-se en la comunicació. 

Les sis fases del sistema PECS

L’aplicació del sistema PECS consta de sis fases que es realitzen de forma individualitzada: 

  • Fase I: Com comunicar-se, on els alumnes aprenen a intercanviar imatges individuals per objectes o activitats que els hi agraden molt.
  • Fase II: Distància i persistència, fent servir les mateixes imatges que ja intercanvien, aprenen a generalitzar aquesta habilitat utilitzant-la en diferents espais, amb diferents persones i en distàncies diferents.
  • Fase III: Discriminació d’imatges on es comença a treballar la discriminació d’imatges. En aquesta fase l’alumne a d’escollir entre dues imatges, primer entre un objecte preferit i un que no li agrada i després entre dos preferits. Aquestes imatges es col·loquen en una carpeta d’anelles personalitzada.
  • A la Fase IV: Estructura de l’oració ja es construeixen oracions simples en una Tira-frase que es pot desmuntar, utilitzant la paraula inicial de “vull” seguida de l’element que demana. Posteriorment, aprenen a afegir adjectius i verbs.
  • A la Fase V: Respondre a preguntes aprenen a respondre preguntes tals com “Què vols?” amb una resposta simple.
  • I per acabar, a l’última fase, la VI: Comentar, els alumnes aprenen a respondre preguntes fent servir oracions més complexes.

Actualment, la majoria dels alumnes de l’aula Petit Príncep es troben a la fase II o III d’aquest sistema de comunicació, fet que s’ha notat en la seva intenció comunicativa. Cada cop expressen més allò que necessiten o volen amb més facilitat. 

Si vols saber més sobre tot el que t’ofereix l’Escola Centre Pilot d’Asproseat Grup, contacta’ns fent clic al següent botó.

+ INFO

Aplicació del sistema PECS a l'Escola Centre Pilot d'Asproseat Grup

Compartir:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Actualitat

Altres noticies d'interés

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. connector galetes ACEPTAR

Aviso de cookies