El mètode TEACCH va ser dissenyat als anys setanta pel doctor Eric Schopler. Aquesta metodologia sorgeix per evitar la institucionalització que passava amb els infants afectats pel Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Quin és l’objectiu del mètode TEACCH?
Té l’objectiu de millorar el desenvolupament social, la comunicació i la conducta de les persones que presenten trastorns de l’espectre autista. Fent èmfasi en les seves fortaleses (tals com reconeixement de detalls, memòria, habilitats visuals…), aprofitant els seus interessos i amb un ensenyament estructurat s’incrementa la motivació i comprensió de les tasques a realitzar, fomentant d’aquesta manera la seva autonomia.
Mitjançant l’ús d’aquest mètode amb l’alumnat autista es poden observar diversos beneficis com la millora de la comunicació i socialització i el desenvolupament de l’autonomia en les seves activitats.


La intervenció mitjançant aquest mètode està formada per quatre components principals:
- Organització física: és convenient estructurar l’aula en àrees de treball i col·locar senyals visuals que mostrin a l’alumne quines activitats tenen lloc en àrees específiques i on romandre o asseure’s en aquesta àrea. Són aspectes que cal tenir en compte, ja que asseure l’alumne lluny de la porta o la finestra pot reduir les distraccions i, per tant, potenciar-ne l’atenció. Resulta de gran utilitat comptar amb un racó tranquil (racó de la calma), al qual puguin acudir si el soroll, els estímuls visuals i les olors es tornen insuportables per a ells.
- Horari: inclou el conjunt d’activitats que el nen amb TEA farà durant un dia i serveixen per aportar ordre i anticipació.
- Sistema de treball: consisteix en llistes de passos presentats de manera visual per fer una activitat. Serveixen per organitzar cadascuna de les activitats que duen a terme les persones amb TEA.
- Informacions visuals: fa referència als suports visuals que es fan servir per a diferents
informacions.
Els beneficis del mètode TEACCH a Asproseat
A més de ser utilitzar amb l’alumnat TEA, aquesta metodologia pot aportar beneficis a nens i nenes que presentin altres tipus de necessitats educatives especials relacionades amb la comunicació i la socialització.
Diferents estudis avalen el mètode i valoren que les persones que fan ús de les estratègies del mètode TEACCH estan més tranquil·les, més segures de si mateixes i més capacitades per treballar de forma productiva i independent durant períodes de temps més llargs.
Des del passat mes d’octubre, el Centre Ocupacional Asproseat Sant Just, situat al carrer Hereter de Barcelona, compta amb una sala amb implantació del mètode TEACCH.
Si vols saber més sobre com treballem als centres ocupacionals d’Asproseat, fes clic al següent botó.