Can Serra estrena Sala Multisensorial

La residència i centre de dia per a persones amb discapacitat intel·lectual ha inaugurat un nou espai Snoezelen d’estimulació sensorial que ajuda a potenciar el desenvolupament cognitiu de les persones ateses i millora el seu benestar emocional.

 

Sala multisensorial Asproseat

 

Setanta persones usuàries del centre es beneficien directament d’aquest projecte  subvencionat per Bankia. L’ambient relaxat, gràcies a recursos d’il·luminació i música, estimula els sentits i afavoreix l’expressió de sentiments, necessitats i desitjos en les persones ateses, que per la seva discapacitat, presenten dificultats comunicatives.

Llum ultraviolada, un sostre d’estels i planetes amb pintura fosforescent, un equip de so i un projector recreen una atmosfera envoltant, aïllat sensorialment per experimentar relaxació, sensacions agradables i connexió amb un mateix.

Els instruments de la sala Snoezelen, terme que es tradueix com a dormisquejar, estan dissenyats per oferir el màxim benestar i s’utilitzen segons les necessitats de cada persona usuària i el seu perfil sensorial. Entre els aparells trobem:

  • Matalàs vibratori/propioceptiu. Proporciona una vibració amb una freqüència, intensitat i ritme controlats, que afavoreixen un feedback sensorial a la persona que l’utilitza, augmentant la informació sobre el seu propi cos.
  • Projector de fibres òptiques. És un feix de 200 filaments de fibres òptiques que proporcionen estímuls visuals en una variació de colors. La persona rep aquests estímuls visuals, i  la llargada de les fibres li permet manipular-les, jugar-hi o cobrir-se amb elles, etc.
  • Projector de discos “aura”. La projecció de diferents temàtiques, ocells tropicals, boscos o el fons marí ambienten la sala i les seves imatges en moviment, estimulen el seguiment i la fixació visual.
  • Columna d’aigua. El seguiment visual de la llum, bombolles i formes de peixos de colors que varien en color i intensitat, ajuden en la  relaxació.
  • Bola de miralls, amb projector. Bola de miralls que en ser enfocada per un projector de llums de colors, recrea en tota la sala una sèrie d’estímuls que poden ser seguits amb la vista.
  • Llum ultraviolada i material fosforescent. La llum negra crea una il·luminació especial a la sala, proporcionant efectes òptics que no aconsegueix la llum normal. La sala disposa d’un kit de material fosforescent (manyoples, llençols, tires amb velcro, etc.) que brilla en la foscor, i reacciona a la llum negra, creant diferents efectes visuals.
  • Manta propioceptiva. Consisteix en una manta de niló que gràcies als seus 9 Kg de pes, aconsegueix proporcionar seguretat i relaxació en aquelles persones que presenten una agitació. El pes de la manta sobre els seus cossos, fa que el to muscular tendeixi a disminuir, facilitant així l’entrada d’altres estímuls sensorials dels quals solen estar privats precisament per aquesta agitació psicomotriu.

El centre, La Residència i Centre de dia Can Serra és de titularitat pública i gestionat per Asproseat, es troba a L’Hospitalet de Llobregat. Actualment atén setanta persones amb discapacitat que, a causa del seu grau d’afectació, necessiten atenció i suport per a les activitats de la vida diària. Es tracta d’un recurs residencial de caràcter permanent per a aquelles persones que, per raons familiars o socials no poden viure a casa seva.

 

 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Actualitat

Altres noticies d'interés

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. connector galetes ACEPTAR

Aviso de cookies